Aktuality

Eda_Marek_100let_best

Povedlo se to :-)

Konečně bylo krásně. Spořilovská sobota jako vymalovaná. A tenhle pán, Eda Marek slavil narozeniny. Chodí na každý trh. Dojde, nakoupí si, odnese nákup domů a uvaří si oběd. Říkáte normálka. Ale pan Marek oslavil právě 100 let. BLAHOPŘEJEME !!!

Celý příspěvek →

kuřátka

Spořilovská kuřátka

V letáku JARO A LÉTO na farmářských trzích, kterých jsme po Spořilově rozeslali 4000 a vy jste je měli najít už před týdnem ve svých  schránkách, jsme k první letošní akci (sobota 25.3.) poznamenali toto … Jste připraveni společně oslavit jaro? Budeme si dávat vajíčka na všechny způsoby a pozorovat a malovat kuřátka. Schválně jestli jsou žlutá :-) Děti s sebou a bude hrát hudba. Hmm, po šíleném startu trhů 18.3.  jsme sami zvědavi co z toho se opravdu povede. (Start byl děsný protože počasí bylo děsné a střídal se déšť, s poryvy větru, tak, že všechno lítalo, spadlo nám Celý příspěvek →

gerbery-kopie-2

Jdeme do toho, jaro začíná!

Milí přátelé farmářských trhů,

je to tady! Tento týden začínáme. Jak jsme slíbili,  ve středu 15. března startuje Rajská zahrada, v pátek 17.3. začínáme na Černém Mostě a v sobotu 18.3. spustíme první trhy na Spořilově.

Celý příspěvek →

PF 2017

Do roku 2017 přejeme všem prodejcům i návštěvníkům našich farmářských trhů hodně zdraví, radosti a životní pohody.

JARO 2016 NA SPOŘILOVĚ

Srdečně zveme všechny Spořilováky, ale i další milovníky sborového zpěvu z Prahy, aby v sobotu 16. dubna přišli na Roztylské náměstí, kde se od půl jedenácté uskuteční koncert velkého pěveckého sboru Stadtsingechor Döbeln e.V. z Německa. Více než 40 členů výtečného sboru ze Saska, který má již 50-ti letou historii, tady, uprostřed farmářského trhu, zazpívá díla klasiků, ale i  madrigaly, lidové písně a spirituály. Očekáváme, že půjde o nevšední zážitek, který byste si neměli nechat ujít.

 

/FARMÁŘSKÉ TRHY SPOŘILOV, Roztylské náměstí, Praha 4, každou SOBOTU 8-13h./

T-Shirt_524

Farmářské trhy Spořilov_listopad

Letak_akce_Sporilov_A5_01_Stránka_1

PODZIM NA SPOŘILOVĚ

letak A5_mail1letak A5_mail2

merunky ŠVESTKY ANFREŠT
PŘEJEME VÁM KRÁSNÉ A SPOKOJENÉ PRÁZDNINY A POHODOVOU DOVOLENOU. VŠECHNY NAŠE TRHY POKRAČUJÍ V NABÍDCE FARMÁŘSKÝCH PLODIN A POTRAVIN PO CELÉ LÉTO :-)

HURRÁ, JEDEME NA PRÁZDNINY !

na spořilově

 

Už zítra, v sobotu 27. června 2015, na Spořilově, DĚTSKÝ DEN.  PRO DĚTI:  divadelní představení Míši Dolinové – pohádka o zdravém životním stylu  „Křoupat zdravě, dá se hravě“ // Skákací hrad // třešně // jahody // ředkvičky // kedlubny // mošty // a mnoho dalšího. Úkol pro rodiče a babičky:  VZÍT DĚTI NA SPOŘILOVSKÝ TRH !!!!

P1140030

JAHODOVÝ SPOŘILOV PODRUHÉ.

Minulý týden jsme si na SPOŘILOVSKÉM TRHU jahod opravdu užili. Jednak jsme je ochutnávali v podobě koktejlů, palačinek, jahodového piva a další nabídky cateringu, jednak jsme je nakupovali po košíčcích a vaničkách (v objemu několika metráků) na doma. Ale jahod není nikdy dost. V sobotu 20.6. pokračujeme a společně s neziskovkou SLOOW FOOD se budeme bavit o jahodách opět.

Jednak se s odborníky, jako národ zahrádkářů, budeme bavit o různých odrůdách a o všem co s jahodami souvisí, jednak budeme ochutnávat odlehčovací detoxikační pokrmy z ovoce a zeleniny (menu pro dobrou náladu) a jednak vyhodnotíme soutěž o nejzajímavější pokrm z jahod, které jste vy mezitím připravili a přinesete je ostatním k ochutnání.

Jahody si na trhu budete moci pochopitelně opět nakoupit a my vám slibujeme, že ochutnáte mj. jahodový koláč a studenou jahodovou polévku. Těšíme se na Vás.

323876-top_foto2-75ofl

SICÍLIE V PRAZE

Na farmářských trzích čas od času představujeme zajímavé zemědělské a potravinářské produkty ze zemí EU. Mezi takové vyhlášené produkty patří kupříkladu francouzská vína a sýry, řecké olivy a olivové oleje, švýcarské, německé a francouzské sýry a mnoho dalších. K těm, které jsme dosud na našich trzích neměli možnost potkat patří kvalitní zelenina a ovoce ze Sicílie.

Sicílie, která je největším ostrovem ve středozemním moři a je autonomní oblastí Itálie, je vyhlášená svou pozoruhodnou kuchyní, ve které se s italskými těstovinami a sýry, originálně snoubí zdejší olivové oleje, sicilské citrony, pistácie, mandle, bylinky a zejména mořské ryby. Historicky zde vznikla zajímavá kultura, která se promítá do svébytné gastronomie s příměsemi kuchyní francouzské a africké. Prodejní prezentaci nejzajímavějších sicilských potravin, zejména zeleniny, jsme pro vás připravili s přímým dovozcem SudEst již na tento pátek 19.6. na Černém Mostě a v sobotu 20.6. na trhu na Spořilově. V nabídce bude sezónní zboží – žluté a oranžové melouny, fazolové lusky, tři druhy rajčat, fenykl, citróny, lilky, cukety, papriky. Dále pak nakládaná sušená rajčata, artyčoky, sicílske pesto atd. Vše je samozřejmě bez konzervantů, barviv a jiných chemických přísad. Přijďte se podívat a ochutnat.

 

JAHODOVÝ DEN NA SPOŘILOVĚ

Jahody jsou prvním skutečným plodem léta. Jsou krásné, zdravé, voňavé a vzbuzují v nás touhu. Mají množství vitamínu C, chrání naše cévy a buňky, slouží jako všechny jarní a ranně letní plodiny k pročištění našeho zažívacího traktu, podávají pomocnou ruku naší artróze, revmatismu, chudokrevnosti a též chorobám jaterním. Jahody obsahují minerály a antioxidanty, díky kterým se zpomalí naše stárnutí a obsahují spoustu organických kyselin jako je kyselina jablečná, citronová, chininová, šťavelová, salicylová či ellagová, a je skutečně s podivem že nemají svou vlastní kyselinu jahodovou. Je v nich též hodně vlákniny což je předurčuje k výrobě marmelád a džemů a naše střeva nutí k dobrému výkonu. Jahody mají málo kalorií (sláva), bělí pihy a skvrny na kůži a pleti dodávají zdravé zabarvení. Velice podporují růst vlasů a zlepšují stav pokožky. Jahody dokonce předcházejí šedému zákalu a bělí zuby. A pozor jsou symbolem lásky a flirtování a zřejmě i výkonným afrodisiakem. Ve známém Shakespearově Othellovi, dokonce žárlivý Maur svou manželku uškrtil po té kdy její šáteček s vyšívanými jahodami našel u jiného což bylo nespravedlivé, ale Desdemona díky tomu vstoupila jako oběť žárlivce do historie.

Ptáte se proč tenhle úvod? Chmm. Je důležitý, protože po dvě příští soboty se stanou jahody ústředním tématem našich farmářských trhů na Spořilově. Tuto sobotu 13. června budeme s restaurací Eureka zkoušet jahody jako předkrm i hlavní chod na mnoho způsobů. Budeme mít jahodové carpaccio se zeleným pepřem, ochutnáme palačinky s jahodami a šlehačkou, dáme jahodové knedlíky s tvarohem a rozpuštěným máslem, dopřejeme si vanilkovou zmrzlinu s horkými jahodami a šlehačkou, čerstvé jahody s mascarpone a šlehačkou a zapijeme to buď neskutečně božským mléčným koktejlem z jahůdek a nebo dokonce belgickým jahodovým pivem (pro ty obzvláště zatvrzelé co bez piva nedají ani ovoce). A hned další sobotu 20.června budeme se Slow Foodem prakticky dobrůtky z jahod na místě připravovat, učit se jak správně zavařovat a vyrábět džemy (k tomu ještě napíšeme samostatně). Po obě soboty budeme ochutnávat růžová chlazená vína a lehce šumivá bílá vína s jahůdkou in. Prostě jahody budeme od této soboty jíst, rozpouštět na patře i jazyku, papat i požírat, a taky je kupovat a cvičit se v přípravě jídel z nich. Tuto sobotu nezapomeňte vzít sebou děti, protože díky NEXT REALITY GROUP budeme mít v areálu kromě fontány i skákací hrad (ještě to zopakujeme 27. června, kdy bude na trhu Dětský den – a snad tu bude poprvé i maňáskové divadlo – opět napíšeme podrobněji).

Takže v jahodovém poblouznění se uvidíme již tuto sobotu kdy nám bude hrát jazz a s ním živě zpívat úžasná Aneta Kováčová. Přijďte, pozvěte sousedy a přátele, vybavte se prázdnými košíčky, které vyměníte za plné jahod  a hlavně modleme se aby vyšlo počasí. Těšíme se na Vás.

PS: Američtí vědci spolu s vědci z Thajska (což je samo o sobě bizarní) zjistili, že jahody jsou v kombinaci s alkoholem ještě zdravější než samotné :-) A protože na trhu alkohol nesmíme (dle vyhlášky Magistrátu jen do 15%), tak vám na doma posíláme recept na jahodovou margaritu.

Použité ingredience:

4 cl tequily  | 2 cl jahodového likéru  | 1,5 cl limetkové nebo citronové šťávy  | 4 ks jahody  |  sůl  |  led  |  máta nebo meduňka

Postup přípravy receptu Jahodová margarita:

Na okraji koktejlové sklenky vytvoříme slanou krustu a to tak, že okraj sklenice obkroužíme dílkem citronu nebo limetky a navlhčenou část obtiskneme v soli na talíři. Jahody omyjeme a osušíme, polovinu si necháme na ozdobu, zbytek prolisujeme přes sítko do mixéru, nebo nakrájíme na kousky, přidáme tequilu, likér, citrusovou šťávu a nakonec led. Chvíli mixujeme až vznikne z ledu tříšť cca 20 vteřin a opatrně přelijeme do připravené sklenice, nesmíme porušit krustu na okraji sklenice. Jahodovou margaritu ozdobíme jahodami a mátou nebo meduňkou.

 

hrnec (kopie)

NA ROZTYLSKÉM NÁMĚSTÍ PROBĚHNE SVÁTEK KULINÁŘŮ

Gurmeti i gurmáni, začátečníci i zkušení hobby kuchaři, zkrátka všichni milovníci poctivé domácí stravy, si oblíbili neformální setkávání na komunitním pražském trhu na Roztylském náměstí. V rámci celosvětového hnutí Restaurant Day zde v sobotu 16. května proběhne spontánní festival domácího vaření. Stánek hnutí Slow Food poskytne zázemí dobrovolným účastníkům, kteří se odváží pohostit sousedy vlastnoručně připravenou dobrotou.

Po úspěšné loňské podzimní premiéře je také květnová Hostina z našich hrnců, pořádaná organizací Slow Food® Prague věnována vzájemnému sousedskému ochutnávání domácích jídel a sdílení receptů. Zvláštní pozornosti se bude těšit soutěž o NEJLEPŠÍ JARNÍ SPOŘILOVSKOU NÁDIVKU 2015!

Odborná porota labužníků Slow Food ®Prague vyhodnotí Vámi vlastnoručně vyrobené vzorky a rozhodne, který z kulinářů si odnese věcnou odměnu. Vítězný recept zveřejníme na stránkách časopisu Tučňák.

SLOW FOOD
Slow Food® Prague je pražská pobočka světové organizace, působící ve 150 zemích,  vytváří se svými 100.000 členy protipól globální subkultuře fastfoodů. Jak? Propagováním poctivě vařeného jídla bez chemických dochucovadel, dle místních  tradic s převážným použitím místních sezonních plodin vypěstovaných s ohledem na životní prostředí. 
 

Restaurant Day:
21. května 2011 uspořádali v Helsinkách místní foodies první Restaurant Day. Cílem bylo přinést do ulic kvalitní domácí jídlo a připomenout si princip komunitního života. Jednodenní festival improvizovaných restaurací se ve Finsku setkal s obrovským úspěchem a svůj triumf završil získáním prestižních ocenění, například Finland Prize od finského Ministerstva školství a kultury (2011) nebo Finnish Travel Award 2014, kterou uděluje Severský veletrh cestovního ruchu. Dějištěm prvního pražského Restaurant Day se 18. května 2013 stala také Praha a Česká republika se tím zařadila do třicítky zemí světa, kde ojedinělý kulinární festival čtyřikrát ročně probíhá. Jednodenní restaurace vznikají živelně zcela dle fantazie dobrovolných účastníků

Unknown

DÉŠŤ JE PRO FARMÁŘE SPÁSOU I NEPŘÍTELEM

Déšť nám obyčejným obyvatelům města často zkazí náladu. Řešíme to pláštěnkou a deštníkem a pokud neleje celý týden, vlastně nám pláč nebes kromě vlhkosti nepřináší žádné nepřekonatelné problémy. Pro farmářské trhy je to ovšem už mnohem větší malér, protože většinu zboží je třeba uchránit před počasím a v deštích či vedrech na omdlení mají chuť nakupovat jen sportovci a masochisti. Zažili jsme na trzích už téměř všechny existující druhy dešťových přeháněk, vytrvalých deštů, dešťů se sněhem, dešťů kolových i dešťů vodorovných. Museli jsme se vyrovnávat s úpornými vedry, mrazem, prožili jsme nádherná svěží rána i drsné bouře, kdy střechy stánků létaly jako rogalo. Nejvíc ambivaletní pocity z výkyvů počasí mají sami zemědělci. Když prší mají radost, že končí sucho, ale současně vědí, že na trhu budou problémy. Vrchol byl letos v dubnu, kdy se počasí měnilo každých 5 minut, a nebýt dobré předpovědi nevěděli bychom, že se musíme hned ráno přivázat ke všemu pevně zakotvenému v zemi. Naštěstí máme norský předpovědní server YR, kterým se řídí skoro všichni organizátoři outdorových akcí v Česku. Kvalita norských předpovědí je totiž opravdu vysoká a to nejen pro velká území ale i pro velmi konkrétní lokality. Na YR najdete naštěstí konkrétní předpověď pro naše trhy na Rajské zahradě, Černém Mostě i na Spořilově. Schválně si to vyzkoušejte. A když nastavíte hodinový přehled (hour by hour), vygenerují vám graf ve kterém je teplota, vlhkost a déšť, oblačnost i tlak. Asi to bude o opravdu velkých penězích za počítačový systém, který dokáže modelovat místní počasí na celé zeměkouli. A tak Norům pěkně děkujeme. Že obrovské peníze, které vydělali na naftě a zemním plynu vrazili do infrastruktury své země, že mají dokonalé silnice, v zimě perfektně ošetřované, že mají dlouhé  tunely ve kterých jde mobil, že staví v meandrech řek amfiteátry, kde mohou lidé sledovat jak lososi táhnou, že mají nádhernou nepoškozenou přírodu a že jsou přátelští k celému světu. I to si můžete vyzkoušet. Zajeďte si k nim. Bydlet nemusíte v drahých hotelech, ale třeba v malých chatičkách, kterým se říká hytte a kde si můžete i vařit. Jenom nezapomeňte, že na dvě věci jsou v Norsku opravdu citliví. Na to když se nechováte k přírodě přátelsky a když nerespektujete jejich soukromí. (No a na našich trzích můžete ochutnat norského lososa a občas i úžasný hnědý sýr Brunost s karamelem :-).

NORSKÝ SERVER O POČASÍ

attachment

SPOŘILOVSKÉ AKCE V KVĚTNU

V sobotu 9. května na trhu oslavíme Den vítězství a ukončení 2.světové války. Přijede Jeep se zástavami, bude hrát country kapela PORTRAIT a společně s restaurací EUREKA budeme pojídat ruské pelmeně s máslem současně s americkými Apple pies (jablkovými koláči), a taky boršč a  hamburgery. Bude káva, bude pivo a víno, a budeme se modlit, aby vyšlo počasí.  Snad nám na Roztylském náměstí, na louce pod trhem, spustí i novou fontánu i když světelné efekty vyniknou až v noci.

V sobotu 16. května  ve spolupráci s neziskovkou SloowFood zopakujeme Hostinu z našich hrnců a budeme oslavovat naší domácí kuchyni a naše rodinné recepty, protože svým sousedům, známým i neznámým na trhu, každý podle své chuti a iniciativy, můžeme navařit svá oblíbená jídla a rozdělit se o recept. A co si navaříme, to si taky na Roztylském náměstí sníme. Už se na to těšíme :-)