JAHODOVÝ DEN NA SPOŘILOVĚ

Jahody jsou prvním skutečným plodem léta. Jsou krásné, zdravé, voňavé a vzbuzují v nás touhu. Mají množství vitamínu C, chrání naše cévy a buňky, slouží jako všechny jarní a ranně letní plodiny k pročištění našeho zažívacího traktu, podávají pomocnou ruku naší artróze, revmatismu, chudokrevnosti a též chorobám jaterním. Jahody obsahují minerály a antioxidanty, díky kterým se zpomalí naše stárnutí a obsahují spoustu organických kyselin jako je kyselina jablečná, citronová, chininová, šťavelová, salicylová či ellagová, a je skutečně s podivem že nemají svou vlastní kyselinu jahodovou. Je v nich též hodně vlákniny což je předurčuje k výrobě marmelád a džemů a naše střeva nutí k dobrému výkonu. Jahody mají málo kalorií (sláva), bělí pihy a skvrny na kůži a pleti dodávají zdravé zabarvení. Velice podporují růst vlasů a zlepšují stav pokožky. Jahody dokonce předcházejí šedému zákalu a bělí zuby. A pozor jsou symbolem lásky a flirtování a zřejmě i výkonným afrodisiakem. Ve známém Shakespearově Othellovi, dokonce žárlivý Maur svou manželku uškrtil po té kdy její šáteček s vyšívanými jahodami našel u jiného což bylo nespravedlivé, ale Desdemona díky tomu vstoupila jako oběť žárlivce do historie.

Ptáte se proč tenhle úvod? Chmm. Je důležitý, protože po dvě příští soboty se stanou jahody ústředním tématem našich farmářských trhů na Spořilově. Tuto sobotu 13. června budeme s restaurací Eureka zkoušet jahody jako předkrm i hlavní chod na mnoho způsobů. Budeme mít jahodové carpaccio se zeleným pepřem, ochutnáme palačinky s jahodami a šlehačkou, dáme jahodové knedlíky s tvarohem a rozpuštěným máslem, dopřejeme si vanilkovou zmrzlinu s horkými jahodami a šlehačkou, čerstvé jahody s mascarpone a šlehačkou a zapijeme to buď neskutečně božským mléčným koktejlem z jahůdek a nebo dokonce belgickým jahodovým pivem (pro ty obzvláště zatvrzelé co bez piva nedají ani ovoce). A hned další sobotu 20.června budeme se Slow Foodem prakticky dobrůtky z jahod na místě připravovat, učit se jak správně zavařovat a vyrábět džemy (k tomu ještě napíšeme samostatně). Po obě soboty budeme ochutnávat růžová chlazená vína a lehce šumivá bílá vína s jahůdkou in. Prostě jahody budeme od této soboty jíst, rozpouštět na patře i jazyku, papat i požírat, a taky je kupovat a cvičit se v přípravě jídel z nich. Tuto sobotu nezapomeňte vzít sebou děti, protože díky NEXT REALITY GROUP budeme mít v areálu kromě fontány i skákací hrad (ještě to zopakujeme 27. června, kdy bude na trhu Dětský den – a snad tu bude poprvé i maňáskové divadlo – opět napíšeme podrobněji).

Takže v jahodovém poblouznění se uvidíme již tuto sobotu kdy nám bude hrát jazz a s ním živě zpívat úžasná Aneta Kováčová. Přijďte, pozvěte sousedy a přátele, vybavte se prázdnými košíčky, které vyměníte za plné jahod  a hlavně modleme se aby vyšlo počasí. Těšíme se na Vás.

PS: Američtí vědci spolu s vědci z Thajska (což je samo o sobě bizarní) zjistili, že jahody jsou v kombinaci s alkoholem ještě zdravější než samotné :-) A protože na trhu alkohol nesmíme (dle vyhlášky Magistrátu jen do 15%), tak vám na doma posíláme recept na jahodovou margaritu.

Použité ingredience:

4 cl tequily  | 2 cl jahodového likéru  | 1,5 cl limetkové nebo citronové šťávy  | 4 ks jahody  |  sůl  |  led  |  máta nebo meduňka

Postup přípravy receptu Jahodová margarita:

Na okraji koktejlové sklenky vytvoříme slanou krustu a to tak, že okraj sklenice obkroužíme dílkem citronu nebo limetky a navlhčenou část obtiskneme v soli na talíři. Jahody omyjeme a osušíme, polovinu si necháme na ozdobu, zbytek prolisujeme přes sítko do mixéru, nebo nakrájíme na kousky, přidáme tequilu, likér, citrusovou šťávu a nakonec led. Chvíli mixujeme až vznikne z ledu tříšť cca 20 vteřin a opatrně přelijeme do připravené sklenice, nesmíme porušit krustu na okraji sklenice. Jahodovou margaritu ozdobíme jahodami a mátou nebo meduňkou.