NA ROZTYLSKÉM NÁMĚSTÍ PROBĚHNE SVÁTEK KULINÁŘŮ

hrnec (kopie)

Gurmeti i gurmáni, začátečníci i zkušení hobby kuchaři, zkrátka všichni milovníci poctivé domácí stravy, si oblíbili neformální setkávání na komunitním pražském trhu na Roztylském náměstí. V rámci celosvětového hnutí Restaurant Day zde v sobotu 16. května proběhne spontánní festival domácího vaření. Stánek hnutí Slow Food poskytne zázemí dobrovolným účastníkům, kteří se odváží pohostit sousedy vlastnoručně připravenou dobrotou.

Po úspěšné loňské podzimní premiéře je také květnová Hostina z našich hrnců, pořádaná organizací Slow Food® Prague věnována vzájemnému sousedskému ochutnávání domácích jídel a sdílení receptů. Zvláštní pozornosti se bude těšit soutěž o NEJLEPŠÍ JARNÍ SPOŘILOVSKOU NÁDIVKU 2015!

Odborná porota labužníků Slow Food ®Prague vyhodnotí Vámi vlastnoručně vyrobené vzorky a rozhodne, který z kulinářů si odnese věcnou odměnu. Vítězný recept zveřejníme na stránkách časopisu Tučňák.

SLOW FOOD
Slow Food® Prague je pražská pobočka světové organizace, působící ve 150 zemích,  vytváří se svými 100.000 členy protipól globální subkultuře fastfoodů. Jak? Propagováním poctivě vařeného jídla bez chemických dochucovadel, dle místních  tradic s převážným použitím místních sezonních plodin vypěstovaných s ohledem na životní prostředí. 
 

Restaurant Day:
21. května 2011 uspořádali v Helsinkách místní foodies první Restaurant Day. Cílem bylo přinést do ulic kvalitní domácí jídlo a připomenout si princip komunitního života. Jednodenní festival improvizovaných restaurací se ve Finsku setkal s obrovským úspěchem a svůj triumf završil získáním prestižních ocenění, například Finland Prize od finského Ministerstva školství a kultury (2011) nebo Finnish Travel Award 2014, kterou uděluje Severský veletrh cestovního ruchu. Dějištěm prvního pražského Restaurant Day se 18. května 2013 stala také Praha a Česká republika se tím zařadila do třicítky zemí světa, kde ojedinělý kulinární festival čtyřikrát ročně probíhá. Jednodenní restaurace vznikají živelně zcela dle fantazie dobrovolných účastníků