Aktuality
PŘIPRAVUJEME NOVÉ TRHY V NERATOVICÍCH
Konečně máme také nějaké dobré zprávy 🙂 Náš nový kolega Lukáš Burián, který bude od letoška v plném rozsahu připravovat a organizovat trhy na Roztylském náměstí, se v těchto dnech stane novým členem zapsaného spolku „POD PLATANY z.s.“ a až proběhnou náležité právní akty u Městského soudu v Praze, stane se předsedou spolku. Snad se to všechno podaří do začátku května. No a jeho schopnosti a pilná práce se zanedlouho projeví i tím, že „Pod platny z.s.“ bude zakladatelem dalšího komunitního trhu s farmářskými produkty v srdci města Neratovice. A tady je k tomu stručná informace. PhDr.Karel Czaban
NERATOVICKÉ FARMÁŘSKÉ TRHY, se rozběhnou ve čtvrtek 16. května 2024 a budou pro návštěvníky otevřeny od 8 po celý den až do 18:30. V centru města v parku na Náměstí Republiky najdete to nejlepší od lokálních výrobců. Českou zeleninu, sezónní ovoce, řezané a hrnkové květiny, sazenice a bylinky, poctivé koření, výborná vína, kvalitní uzeniny, pečivo, mléčné výrobky, sýry, vejce, mošty, lahodnou kávu a mnoho dalšího. Trhy se budou konat v parku s fontánou, bude připraveno posezení pro návštěvníky a na odpoledne bude přichystána živá kapela. Rozhodně se proto stavte ať to všechno vidíte a taky ať můžete přibrzdit váš let životem a posedět si s neratovickými sousedy nad občerstvením a při poslechu muziky. Více informací o premiéře trhů najdete v letáku a na facebookových stránkách Neratovických trhů resp. města Neratovice. Neratovické farmářské trhy jsou společným projektem spolku „Pod platany z.s.“ a města Neratovice. Společným cílem je vytvoření živého místa, kde se budou neratovičtí občané setkávat se svými sousedy a přáteli, užívat si společné chvíle po celý rok a zejména nakupovat čerstvé a kvalitní potraviny od místních zemědělců a výrobců. Doufáme, že trh se stane místem, které místní komunitu osloví a současně jí umožní se pravidelně scházet a užívat si program i možnosti nákupu sezonních potravin. Trhy budou v provozu každý čtvrtek od 16. května až do letních prázdnin, kdy svůj provoz omezí na jednou za dva týdny. Od konce prázdnin pojedou trhy opět naplno, a budou tu pro vás každý čtvrtek až do Vánoc. Po celý rok budeme tradiční sortiment nárazově doplňovat prodejci rukodělných výrobků a různých potravinových specialit ze zahraničí, tak, abyste na trhu nacházeli stále něco nového, zajímavého a měli se na co těšit. Samozřejmostí budou stánky neziskových organizací či místních spolků, se kterými postupně navazujeme spolupráci. Nezapomeňte se vždy ve čtvrtek stavit, zpříjemnit si den a stát se součástí nových trhů. Baví nás hýčkat vás! Těšíme se na vás! Lukáš BURIÁN, „Pod platany z.s. a Jana HANSLÍKOVÁ, místostarostka města Neratovice.
CO BUDE DÁL ?
V březnu jsme se sešli se starostou Prahy 4 panem ing.Kubínem. Okamžitě pochopil situaci. Vyslal emisary do TSK, poradil se se svými Odbory a rozhodl se, aby se situace neopakovala, že Městská část Praha 4 vstoupí do hry. Že sama požádá o zábor pozemku pro sebe a pak svěří organizování trhů těm, kdo se nesoustředí jen na hrabání pod sebe, ale přinesou ke spokojenosti Spořilova i další hodnoty. Dobrým výběrem prodejců počínaje a programem pro rozvíjení komunitního života konče. Vše bylo projednáno, smlouvy s TSK jsou připraveny, „Záměr projektu“ bude v blízké době projednán na Radě Městské části Praha 4. Pak budou připravena kritéria pro pořádání trhů nu a pak snad trhy už opravdu začnou. Doufáme, že přineseme radnici Prahy 4 zajímavou nabídku a že uspějeme a trhy budeme provozovat. Ani nevíte jak se na to už těšíme, protože místo organizace, jsme se dočasně stali informační kanceláří. V sobotu volají návštěvníci, a v pondělí prodejci. Ve zbývajících dnech všichni ostatní. My zatím neúnavně objasňujeme situaci a mluvíme, mluvíme a mluvíme. Ovšem, kdy trhy doopravdy začnou, sami nevíme, protože v procesu úředního zpracování musí být dodrženy všechny zákonné lhůty. A ty nejsou nastaveny v tomto státě nikde tak, aby se dalo něco uspěchat nebo aspoň zrychlit. No ale nakonec, snad opravdu začneme. Tedy aspoň doufáme 🙂
CO SE TO DĚJE S TRHY NA SPOŘILOVĚ?
Konečně máme aktualizovanou platformu WordPress a tudíž funguje i náš WEB Platany.cz, konečně můžeme s vámi napřímo komunikovat. Konečně bude náš WEB aktuální, opravený a doplněný. Jen nám dejte trochu času.
Vážení přátelé a příznivci trhů na Roztylském náměstí, od začátku letošního roku se tedy dějou věci 🙂 Když jsme počátkem ledna jako obvykle podávali žádost o zábor pozemku pro farmářské trhy, bylo to už po dvanácté v řadě. Netušili jsme, že se to ale letos pořádně zkomplikuje. Po Praze se proslechlo, že zdejší trhy jsou fajn a že se dost liší od těch ostatních ani ne tak množstvím nabídky či nějakou specifickou kvalitou nabízených produktů, ale lidmi, kteří sem chodí, muzikou, která se tu hraje a atmosférou, která tu panuje. Po Covidu se hodně změnil vztah lidí k trhům, které už nejsou jen nákupním místem zdejší komunity, ale i kulisami přátelských setkání, obnovených sousedských vztahů a zejména místem, kde se všechny generace navzájem každý týden potkávají, hovoří, baví se, probírají věci a vyměňují si názory. A najednou sem začalo jezdit víc a víc prodejců, najednou se zvýšil objem nákupů a najednou jako žraloci cítící krev, se objevili byznysmani z jiných trhů, kteří ucítili kšeft. A tak se v lednu k pořádání zdejších trhů přihlásili kromě nás i další 2 organizátoři, kteří s budováním zdejších trhů neměli historicky nic společného. A byl malér. Technická správa komunikací (TSK) jako pronajímatel pozemku, musela všechny žádosti zrušit a podle zákona vyhlásit veřejnou soutěž. Jediným kritériem bylo, kdo nabídne víc. Protože za 11 let trhů víme přesně kolik se tu dá reálně vydělat a tudíž reálně nabídnout za zábor, prohráli jsme. To už se situace kolem trhů dostala na sociální sítě a spořilovská veřejnost se razantně ohradila proti podivným praktikám a postavila se tvrdě za své trhy. Díky vaší veřejné podpoře a pevnému postoji starosty a vedení radnice Prahy 4 sice soutěž doběhla do konce, ale firma, která nabídla nejvíc, nakonec nechtěla jít proti nepřízni veřejnosti a organizování trhu na Roztylském náměstí se vzdala. Byla polovina března, uplynulo 75 dní, které jsou nenávratně ztraceny. Prodejci zaplakali, protože jaro je z hlediska prodeje nejlepší část roku, organizátoři zaplakali, protože si nestihnou vydělat na slabší příjem v létě, a návštěvníci zaplakali, protože nemají ani sazenice bylinek, keřů, kytiček na své jarní zahrady ani možnost přejít s nákupem potravin ze supermarketů na trh pod širou oblohu. ACH JO.
PODZIM NA ROZTYLSKÉM NÁMĚSTÍ
Vážení a milí návštěvníci Spořilovských trhů.
Začal listopad, čas babího léta končí, z nadýchaného barevného oděvu stromů a keřů se rychle stává do bahna zašlapaná břečka, a drápy si na nás chystají ranní mrazíky. Ale pořád ještě, když se den vydaří, můžeme v poledne nastavovat tvář sluníčku a věřit tomu, že zima nám dá letos k dobru pár týdnů navíc 🙂
A CO SE V LISTOPADU A V PROSINCI BUDE DÍT NA SOBOTNÍCH TRZÍCH?
L I S T O P A D
1/ V sobotu 12.11. jsme společně oslavili sv. Martina. Neměli jsme bohužel na trhu pečené husy se zelím a noky a karlovarskými knedlíčky a tak byla Svatomartinská oslava hlavně o mladých vínech, o koláčcích, o posezení nad skleničkou a o poslouchání zpěvu báječné Soni Tomečkové a jejího bandu s kytarou a basou. A taky jsme nakupovali jako diví a před desátou dokonce vyšlo sluníčko, a byla z toho najednou výstavní sobota.
2/ V sobotu 19.11. naši přátelé ze SlowFoodu přivezou ochutnávku klasické židovské kuchyně a nabídnou nám šoulet, čočkovou polévku, kugel na plechu a možná i další laskominy. Ale nejen o zvycích a gastronomii se bude mluvit. Slovo bude tvrdit muzika. Tradiční lidovou hudbu Klezmer s texty v jidiš a hebrejštině nám zahraje a zazpívá hudební trio vedené Zuzanou Wirthovou (zpěv, housle, harmonika).
3/ V sobotu 26.11. se rozhoří svíčky na adventním stromku a trhy farmářské se promění na trhy vánoční. A rázem budeme mít na Roztylském náměstí příležitost pořídit nejen kvalitní plodiny a potraviny, ale i dárky a dárečky pro vaše milé a blízké.
P R O S I N E C
4/ V sobotu 4.12. budeme mít na trhu tradičně českou zabíjačku (od Kaiserů) a na ní jitrnice, jelita, prdelačku, prejt, ovárek, tlačenku a všechno co k tomu patří. Ňam.
5/ V sobotu 10.12. bude Slow Food opět provozovat cestovatelskou gastronomii, tentokrát budeme ochutnávat lahůdky ukrajinské kuchyně. Bude boršč s pampuškou, možná budou vareniky, pirohy se zelím a třeba a nám nabídnou i pelmeně a nebo holubce, uvidíme….
6/ V sobotu 17.12. kdy zbývá týden do Štědrého dne, si spolu na trhu zazpíváme Vánoční koledy a budeme si pouštět vánoční muziku. A třeba tady natrefíme na ten poslední dárek, kterým někomu uděláme radost.
7/ A na Silvestra v sobotu 31.12. dokonce prožijeme společnou PREMIÉRU.
Poprvé za deset let co běží trhy na Roztylském náměstí, se na Silvestra ráno nemusíme probouzet s s nepříjemným pocitem a bolavým vědomím, že zítra budeme bohužel zase o rok starší (i když budeme). A s protivnou myšlenkou, že tenhle rok, jako i ty dva před tím, stály za starou belu a daly nám pěkně zabrat (a to teda daly). Můžeme hned po probuzení roztáhnout rty do úsměvu a od rána si udělat Silvestra na míru, jít se pobavit ven na spořilovský vzduch, mezi naše sousedy a známé, tak jako každou sobotu.
ANO, TRH LETOS POBĚŽÍ I NA SILVESTRA. Budeme si tady moci nakoupit nejen to co je třeba na večerní oslavu, ale taky se společně a s láskou začít loučit s rokem 2022, navzájem si popřát mnoho zdraví a štěstí, a tiše i hlasitě doufat, že svět nezešílí definitivně. A taky si můžeme dopřát skleničku, dát si jako základ dlouhého dne dobrou polévku či smažený řízek.
A protože tady bude šlapat i pořádná muzika (i když zatím není jistý bubeník) můžeme se i pořádně odvázat už dopoledne, a třeba to bude hezčí než tradiční večer u televize obohacený letos chmurami a nejistotami o tom jaký výhled nás čeká v příštích létech.
Spolek Pod platany, organizátor Spořilovských farmářských trhů.
Spořilov startuje 26.3. v 8 ráno.
Po dvou podivných, zmatených a neradostných rocích 2020 a 2021, dokončujeme přípravu letošní sezóny. Víme již, že Spořilovské farmářské trhy 2022 začnou na Roztylském náměstí v sobotu 26. března v 8 ráno. A také víme, že většina prodejců má chuť jezdit na Spořilov dál, a že je to tady baví, protože jsou tady fajn lidi a hodně se tady prodává. A taky proto, že je tu něco tajemného pod zemí co vám hned po příjezdu roztáhne rty do úsměvu a člověka to nabíjí něčím nehmotně příjemným. Citliví lidé to cítí a říkají tomu „genius loci“. Spořilov je prostě jedním z míst na Zemi, kde se lidé cítí dobře bez důvodu. Proč ? Hmm, to nikdo neví, a kdo ví, nepoví 🙂
Aby tady na Roztylském náměstí dál fungovala atmosféra pospolitosti a přátelského sousedského setkávání budeme pro vás připravovat kromě trhu i program u kterého byste se bavili a nebo jen tak mohli posedět, vypít si kávu či skleničku. Budeme hrát hudbu, která je příjemná, budeme dělat akce pro děti, budeme společně vařit, a za účasti expertů si povídat o plodinách, o potravinách a o jejich zpracování. Společně s neziskovkou Slow Food, chceme pro vás připravovat akce, které budou zajímavé poznáním i chutí při ochutnávkách. Budeme se prostě snažit, abychom až do prosince měli důvod se těšit na každou sobotu.
Představujeme si, že letos se snad ta podivná pandemie – nepandemie zvolní a zklidní a my si na trzích budeme užívat nákupy i slunce, louky kolem trhů s fontánou a vzácnými dřevinami a výhled na domečky a oblohu. Že nám nezavedou modré zóny a budeme moci parkovat u trhu a nákupy si v klidu odvézt domů. Že se vrátíme o tři roky zpět a v Eurece si budeme dávat dobrý oběd a na kafe si skočíme na zahrádku Máma Bond.
Asi se pokusíme uspořádat aspoň dvě nebo tři akce na sobotní odpoledne. Možná budou o italském jídle, o netradičním setkání s českým pivem, a možná o loučení se starým rokem. Děláme na tom.
Snad získáme grant Městské části Praha 4 abychom na nějaký program měli „love“, možná vás přesvědčíme, že i v létě je na Spořilově krásně a trochu menší letní trh je pro vás to pravé ořechové aniž byste museli jet o víkendu na chatu či na celé prázdniny k moři. Že doma je krásně a na Spořilově nejlíp.
Tak už dost řečí, je čas se těšit na konec března, a pak na další měsíce až do prosince. Už se těšíte….?
Předjarní malé trhy na Spořilově
Vážení a milí Spořilováci,
od začátku roku píšete a voláte zda budou tuto sobotu trhy a když ne, kdy začnou, anebo proč už nejsou, protože jinde už jsou a podobně 🙂 Což o to, trhy určitě zahájíme koncem března, konkrétně v sobotu 26.3. jako obvykle ráno v 8.
Ale vrtalo nám to všechno hlavou až jsme došli k tomu, že přece jen bychom měli něco podniknout ještě před zahájením sezóny, abyste byli šťastní a spokojení. A nakonec jsme došli k tomu, že od začátku března, od 5.3. začneme zvát na Roztylské náměstí vždy aspoň několik prodejců, abyste ještě před sezónou mohli začít chodit každou sobotu na známá místa, nakoupit zatím aspoň základní potraviny. Snad to klapne díky skvělému přístupu vašich známých prodejců – Novákovi z Křenku vám budou vozit zeleninu, Kaiserovi – vám nabídnou z prodejního auta maso, kuřata a uzeniny, pekařství Perníček vám dodá chléb, pečivo a koláče a Mizerovi vám nabídnou koření a kořenící směsi bez nadměrného množství soli. Zatím tomu říkáme PŘEDJARNÍ MALÝ TRH a počítáme, že 26. března se nám to hezky prolne se zahájením velkého FARMÁŘSKÉHO TRHU, který vám letos bude nabízet zboží a zábavu každou sobotu až do půlky prosince.
Takže 3x MINI TRHY než začnou ty velké na které jste již zvyklí. Když se vám to bude líbit možná takhle protáhneme sezónu po Ježíšku, abyste se mohli pořádně zásobit na závěr roku 2022, a rok 2023 začneme v mini podobě již v únoru. Tím pauzu mezi trhy zkrátíme na minimum.
Není nad to zkoušet pořád něco nového 🙂 A když nás to bude navzájem bavit, proč ne?!
Trhy Prahy 14
Vážení návštěvníci farmářských trhů na Praze 14.
Dovolte abychom vám s lítostí sdělili, že v sezóně 2022 již nebudeme organizovat farmářské trhy na Rajské zahradě a na Černém Mostě, které jsme poblíž stejnojmenných stanic metra trasy B založili před deseti léty na podzim 2011 resp. na jaře 2012. Bylo nám velkou ctí 10 let zásobovat severovýchod Prahy farmářskými produkty a podporovat velkou skupinu zájemců o čerstvé a zdravé potraviny. Ale nebojte se, nebudete odkázáni jen na supermarkety, kterých je v této části Prahy až nadbytek. Městská část Praha 14, bude trhy dál pořádat každou středu a pátek sama, prostřednictvím své dceřiné organizace Správa majetku Praha 14, a.s. A možná ještě letos po skončení rekonstrukce náměstíčka na Poděbradské před Penny Marketem a Poštou, začnou malé trhy i tam.
Držíme palce trhům Prahy 14.
JEDEME DÁL !!!
Vážení a milí,
jak vyplynulo ze včerejší tiskové konference Vlády ČR a z aktuálních nařízení MZČR, farmářské trhy pokračují i když za zpřísněných podmínek.
Dál platí odstupy mezi stánky a lidmi (2m), dezinfekce na stáncích, nošení respirátorů, celkové omezení počtu návštěvníků pod 1000 lidí atd.
Nově (jako vloni) ale budeme prosazovat zákaz ochutnávek a konzumace na místě. Jídla a teplé nápoje budou prodávány jen zavíčkované v kelímcích nebo v krabičce či sáčku ke konzumaci mimo trh. Omlouváme se, ale na trzích nebudeme zřizovat posezení, protože nejsme schopni ani ochotni kontrolovat kdo má právo zde být, kdo prodělal Covid, kdo je očkován či kdo má negativní test apod.
DĚKUJEME ZA POROZUMĚNÍ !
Konkrétně to znamená, že naše trhy, pokud nedojde k dalšímu zpřísnění, pojedou dál až do konce letošní sezóny v těchto termínech:
SPOŘILOV – sobota (8-13h.) – 27.11., 4.12., 11.12., 18.12.2021
ČERNÝ MOST – pátek (9-18h.) – 26.11., 3.12., 10.12., 17.12.2021
RAJSKÁ ZAHRADA – středa (9-18h.) – 1.12., 8.12., 15.12., 22.12.2021
SPOŘILOV – ROZTYLSKÉ NÁMĚSTÍ
VÁŽENÍ PŘÁTELÉ,
VÁŽENÍ NÁVŠTĚVNÍCI FARMÁŘSKÝCH TRHŮ,
JSME MOC RÁDI, ŽE VÁS MŮŽEME INFORMOVAT O TOM, ŽE NAŠE TRHY NA SPOŘILOVĚ SPUSTÍME V SOBOTU 24.DUBNA V 8 HODIN A BUDEME POKRAČOVAT BEZ PŘESTÁVKY KAŽDOU SOBOTU AŽ DO 18. PROSINCE 2021. OVŠEM POKUD KORONAVIRUS NEZPŮSOBÍ DALŠÍ PŘESTÁVKU A VŠE BUDE BĚŽET PODLE PLÁNU.
MOC SE NA VÁS TĚŠÍME
POD PLATANY
zapsaný spolek
KONEČNĚ JSME SE DOČKALI :-)
A JE TO TADY ! KONEČNĚ ZAČÍNÁME.
PŘIJĎTE NA NAŠE FARMÁŘSKÉ TRHY A RADUJTE SE S NÁMI.
NA RAJSKÉ ZAHRADĚ VE STŘEDU 14. DUBNA
A V PÁTEK NA ČERNÉM MOSTĚ 16. DUBNA.
ČEKÁME :-(
VÁŽENÍ PŘÁTELÉ,
PŮVODNÍ PŘEDPOKLAD, ŽE NAŠE TRHY ZAČNOU KOLEM NÁSTUPU JARNÍ ROVNODENNOSTI, PADL DÍKY NAŘÍZENÍ VLÁDY ČR, NA ZÁKLADĚ KTERÉHO SICE MŮŽETE NAKUPOVAT POTRAVINY V MALÝCH I VELKÝCH OBCHODECH, ALE NIKOLI NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH. MŮŽEME JEN DOUFAT, ŽE SITUACE SE V DOHLEDNÉ ZMĚNÍ. NEODVAŽUJEME SE ODHADOVAT ZDA A KDY SE TAK STANE. PROSÍME ABYSTE SLEDOVALI POZORNĚ VÝVOJ PROSTŘEDNICTVÍM MEDIÍ, IHNED JAK TO BUDE MOŽNÉ TRHY ZAČNOU TAK JAK JSTE NA NĚ ZVYKLÍ A JAK JE MÁTE RÁDI.
SRDEČNĚ
PhDr. Karel Czaban
předseda spolku POD PLATANY z.s.
SEZÓNA 2021
Dámy a pánové, milí návštěvníci a prodejci našich trhů,
i když to tak zrovna momentálně nevypadá a na obvyklých místech našich trhů na Praze 4 a Praze 14 je hnusná zima, prázdno a opuštěno, vítr duje, vrány smutně skřehotají a viry tančí vítězný tanec, pracujeme přesto na nové sezóně, která, budou-li při nás stát všichni svatí, by měla začít v polovině března. Dokonce jsme si spočítali, že na Spořilově, na Roztylském náměstí, bychom měli v sobotu 20. března dopoledne společně oslavit astronomické jaro neboli první jarní den. Pevně věříme, že se tak stane a že pandemie na chvilku ustoupí do pozadí, příslušné správní orgány povolí zahájit novou sezónu, a my se budeme tiše radovat, že se to povedlo.
DRŽME SI PALCE AŤ TO VŠECHNO KLAPNE.
LETÁK PRO NÁVŠTĚVNÍKY NAŠICH TRHŮ
VÁŽENÍ NÁVŠTĚVNÍCI,
MÁME RADOST, ŽE SE OPĚT ROZBÍHAJÍ NAŠE FARMÁŘSKÉ TRHY A ŽE SI MŮŽETE SVŮJ NÁKUP ČERSTVÝCH A ZDRAVÝCH POTRAVIN DOPŘÁT POD OTEVŘENOU OBLOHOU .
DĚKUJEME VÁM, ŽE DODRŽUJETE ROZESTUP <–2–> METRY A POUŽÍVÁTE ROUŠKU NEBO RESPIRÁTOR.
NA TRHU PLATÍ ZÁKAZ KONZUMACE JÍDLA A PITÍ. Z TOHO DŮVODU ZATÍM NEBUDE NA TRHU VAŠE OBLÍBENÁ KAVÁRNA ANI ŽÁDNÁ JINÁ NABÍDKA HOTOVÉHO JÍDLA.
POKUD SI NA TRHU KOUPÍTE JAKÉKOLIV UZENINY, SÝRY, PEČIVO, NÁPOJE APOD., MUSÍ SE TAK DÍT FORMOU „TAKE AWAY“ (ODNES SI DOMŮ ČI MIMO TRH A KONZUMUJ AŽ PO OSOBNÍ HYGIENĚ, PO OMYTÍ POTRAVIN ČI PO JEJICH TEPELNÉ ÚPRAVĚ).
NEZLOBTE SE NA PRODEJCE, NESMÍ VÁM DÁVAT OCHUTNÁVKY.
ZBOŽÍ PROSÍM VYBÍREJTE S JEDNORÁZOVÝMI RUKAVICEMI NA RUKOU (STAČÍ I IGELITOVÉ SÁČKY) A NEBO POŽÁDEJTE PRODEJCE, RÁDI VÁM ZBOŽÍ NASÁČKUJÍ A ZVÁŽÍ.
NA KAŽDÉM STÁNKU MÁTE K DISPOZICI DEZINFEKCI K OCHRANĚ RUKOU.
DĚKUJEME ZA VAŠI NÁVŠTĚVU A PŘEJEME VÁM SPOKOJENÝ NÁKUP.
Od našich prodejců až k vám I.
DOBRÝ DEN. Dali jsme naším prodejcům čas, aby zauvažovali o možnosti rozvážet své zboží po vašich domovech a aby si promysleli svou individuální logistiku a způsob prodeje. Někteří ještě váhají a pro některé je ještě příliš brzy (ZELENINA). Někteří ale nasadili respirátory, roušky, rukavice, osedlali svá auta, a vyrážejí za vámi.
Tady je tedy první várka statečných, kteří vám po domluvě přivezou či jinak dopraví své zboží a za přísných hygienických opatření vám svým zbožím připomenou časy, kdy jste si jen tak chodívali nakupovat na farmářské trhy :-). Když se s nimi spojíte řeknou vám nebo napíší jaký je minimální odběr jejich zboží, jaké mají ceny, jak budete platit, rozvozové dny a hodiny, apod.
VEJCE (Ladislav Lachman 723292556). Vejce v biokvalitě z volného chovu. Cena 5,-Kč/1 ks. V pondělí a pátek v prodejním mikrobusu na konečné metra Černý Most (u Bryksovy ulice), závoz jen Praha 9 a 14 po telefonické dohodě.
MLÉČNÉ VÝROBKY A MASO (Dana a Jahir Bafti 605445592, www.kralikiris.cz) Znáte je z trhu na Spořilově, nabízejí sýry, kefír, zakysanou smetanu, máslo, mléko, krůtí a kuřecí maso, bio hovězí vyzrálé, kachny, slepice, králičí a jehněčí maso, vejce. Minimální odběr 600,-Kč, úhrada za dovoz 30,-Kč. Za zboží se platí v hotovosti, zavážejí 1x za 14 dní (nutno se domluvit).
Od našich prodejců až k vám II.
ZAHRADNICTVÍ Z BRATRONIC (Katarína Mikšíková & Martin Balda 776203825, martinbalda@seznam.cz) Aktuální květiny, keře, stromky, cibulky a sazenice květin, bylinek, zeleniny a vše k pěstování vč. nádob, substrátu a nářadí… on-line ceník na facebooku (Zahradnictvi na trzich Praha). Napište na SMS nebo email svá přání (druh, množství, velikost, barvu atd.), zpětně vám odpovědí a rádi vám poradí i s přáním mimo ceník. Objednávky a dovoz jsou zdarma.
KÁVA (Jiří Klíner: kavarnakliner@gmail.com) Od letoška počítali na všech našich trzích též s prodejem vážené kávy – z jejich nabídky 250g balení robusty v zrnu – India sherry a Vietnam (300,-Kč/kg) a India kappy royal nebo Uganda (500,-Kč/kg). Též mátový sirup (250,-Kč/1 l nebo limo ZON (25 Kč/ks).
Od našich prodejců až k vám III.
VÍNO (Milan Chládek, 603892993, chladek@extravino.cz) Stáčená vína z Moravy na všech našich trzích. Ceny od 78,- Kč do 99 Kč za 1 l . Ceník stáčených vín Závoz ve čtvrtek, vína v lahvích po domluvě. DOPRAVA ZDARMA
MOPSY – POCHOUTKY PRO VAŠE PEJSKY (Petr Pros, 778057778, www.mopsy.cz, mopsypropsy@gmail.com) Pojízdnou boudu s lahůdkami pro pejsky znáte z našich trhů. Vše hygienicky zabaleno.
BYLINKY, KOLAGEN, OSTROPESTŘEC ap. (Ludmila Chytilová 778204208, ludmila.chytilova@email.cz, www.shop-shop.cz) Na trzích prodává v sudé pátky na Černém Mostě. Nabízí bylinky, čajové směsi, doplňky stravy a produkty maďarských lázní. Výběr na e-shopu, po zavolání poradí a doporučí kudy na váš problém. Zboží posílá v balíčcích via PPL.
Pokračování za týden ?
VAŠE TRHY ČEKAJÍ NA SVŮJ ČAS III.
Co vy na to? Kontakty na prodejce (telefon, web, FB stránku a podobně, budete i s fotkami zboží nacházet u nás na webu i na našem facebooku) a domlouvat se budete napřímo. Aspoň si tu dnešní nervozní dobu plnou lehce trýznivého očekávání nějak zpestříme. Konec konců i když je, jak vláda říká, potravin dost, proč si svůj jídelníček nezpestřit čerstvým kuřátkem, husou, mléčnými výrobky, jitrnicí, zeleninou, pečivem a nebo proč si neudělat radost kytičkou, sazenicemi zeleniny či bylinek na záhonek, balkon nebo aspoň na parapet 🙂
Už v nebližších dnech a hodinách budeme zveřejňovat kontakty na naše prověřené prodejce (tady i na našem FB www.facebook.com/platany) a pokud nám pošlete svůj kontakt ten zase budeme posílat prodejcům.
Přejeme vám hezké jaro, hodně a hodně zdraví, optimismus, slušnost a lásku nejen od svých blízkých.
VAŠE TRHY ČEKAJÍ NA SVŮJ ČAS II.
Díky koronaviru jsme se dost drsně probrali ze svých snů a plánů. Nicméně jíst a užívat si radosti z denních všedností je podstatou každého života. Pokud to jen trochu půjde chceme vám zprostředkovat kontakt na zemědělce a výrobce potravin, protože někteří z nich už začali rozvážet své produkty po domácích adresách (s rouškami a rukavicemi), aby jejich zboží mohlo, aspoň těm co si zavolají a domluví se, přinášet užitek. Naši prodejci, které znáte z trhů, patří mezi tu aktivní část lidí, kteří než by seděli doma a čekali co bude, vás raději navštíví na vašich domácích adresách a za dodržení všech bezpečnostních pravidel vám dovezou své produkty. Vy nepřijdete o své oblíbené potraviny a další zboží, a oni neztratí kontakt aspoň s částí svých klientů.
VAŠE TRHY ČEKAJÍ NA SVŮJ ČAS
Dobrý den všem, kdo navštívili naše stránky. Právě na zítřek 18.3. bylo plánováno zahájení našich trhů. Napřed na Rajské zahradě, kde to mělo být s hudbou a velkou slávou, v pátek na Černém Mostě, kde jsme chtěli oslavit příchod Jara (to začne v pátek 20.3. brzy ráno ve 4:49) a nakonec v sobotu 21.3. na Spořilově, kde jsme se chtěli pozvat muzikanty, radovat ze spousty novinek mezi stánkaři i z nového zboží, a užívat si dobrot, které jsme chtěli připravovat přímo na místě (velký kurz vaření skvělých polévek zejména ze zeleniny). Jak to všechno dopadlo už víte 🙁
FOTO – VZPOMÍNKA NA LOŇSKÉ JARO NA SPOŘILOVĚ
RAJSKÁ ZAHRADA 2019
Už za necelý měsíc zahájí náš spolek Pod platany desátou sezónu farmářských trhů. I když každé jaro je trochu jiné, poslední roky jsme si několikrát naběhli a pak nám do slavnostního zahájení trhů padal sníh, loni dokonce vodorovně přímo do očí. Pro nás a prodejce, a nepochybně i pro návštěvníky to byla drsná zkušenost.
A tak proto nás letos potkáte na Rajské zahradě až na samém konci března a my se dopředu už moc těšíme.
Farmářský trh RAJSKÁ ZAHRADA, zahajujeme
27. BŘEZNA (10-19)
ČERNÝ MOST 2019
I když na trzích nejvíc hledáte zeleninu a vůbec všechno zelené, bude časná sezóna zatím spíš o bramborách, kořenové zelenině, výborných uzeninách, vajíčkách, sýrech a pečivu. Ale nejen to. Přibydou nové stánky a nové zajímavé potraviny. A především všude budeme nabízet kytičky a rostlinky, které už se těší na vaši zahradu nebo váš balkon 🙂
Farmářský trh ČERNÝ MOST, zahajujeme
29. BŘEZNA (10-19)
SPOŘILOV 2019
A na našem milovaném Spořilově, vás ze zimy probudíme a zahřejeme třeba swingem od podlahy. A nebojte se, i letos to bude stále o něčem novém. Máme v úmyslu vám zajistit nové zkušenosti a nové zážitky. Letos budeme kromě nakupování hodně vařit, budeme se učit nové recepty, budeme jíst a pít a spolu se Slow Foodem vám přineseme poznatky lokální české kuchyně. Bude hodně hudby, budou akce pro děti a jestli nám bude slunce svítit, budeme třeba i tančit 🙂
Farmářský trh SPOŘILOV – ROZTYLSKÉ NÁMĚSTÍ zahajujeme
30. BŘEZNA (8-13)
POZOR, 28 a 29.9. SE TRHY NEKONAJÍ ! A 6.10. JE DĚTSKÝ DEN.
V pátek 28.9. je státní svátek a ze zkušenosti víme, že lidé toho využijí aby odjeli zazimovat své chalupy, aby vyrazili na prodloužený víkend, či jen využili dne navíc k procházkám v lese, houbovým výletům či k jiným ativitám mimo svůj domov. Proto jsme zrušili trh v pátek 28.9. na Černém Mostě ale i trh v sobotu 29.září na Spořilově, i když část z vás by určitě přišla. Ale už za týden Vám to vynahradíme. Na Černý Most míří noví prodejci a na Spořilově v SOBOTU 6.října, aktuálně S POMOCÍ DANA HAVLÍKA (který na trhu z vozíku nabízí OMALOVÁNKY), chceme uspořádat jaksi navíc, mimo program akcí, DĚTSKÝ DEN, na kterém vystoupí hudební a divadelní soubor MYŠ & MAŠ a kde bude i výtvarná dílnička pro děti. Těšíme se na vás.
PODZIMNÍ SPOŘILOV
Podzim na našich trzích je obdobím největší aktivity. Příroda vydává nejvíce plodů a zásob pro zimu, a na trzích to doslova přetéká barvami a chutěmi. Abyste si něco z toho užili nejen jako nakupující zákazníci, ale též jako návštěvníci společenské události, připravili jsme pro vás program řady akcí, které by vás mohly potěšit a pobavit (více o kalendáři akcí se dozvíte TADY). Přijďte i se svou rodinou k nám na Roztylské náměstí, abyste tu pobyli co největší část sobotního dopoledne a odnesli si domů nejen tašky s nákupem ale i příjemné pocity z radostně stráveného času. Těšíme se na vás až do 22.prosince 2018.
2.6. SPOŘILOVSKÝ PES ROKU 2018
Prý nám je poslal Stvořitel, abychom měli přátele, kteří nás budou milovat, kteří se budou radovat, kdykoliv nás uvidí a kteří náš život udělají lepší. Spořilovský pes roku je právě o tom. O lásce mezi lidmi a psy. Přiveďte svého psa a ukažte nám ostatním jak je pěkný, chytrý a poslušný a jak vás má rád. Nepůjde o boj, o body ale o zábavu. Bude se soutěžit, budou se vyhrávat ceny ale hlavně se bude štěkat a vaše účast podpoří i psí spolek Dočasky De De který pomáhá pejskům v nouzi, pomáhá psy léčit, zbavovat je traumat, a umožní jim zesílit, než si najdou novou rodinu a majitele. Srdečně vás zveme v sobotu 2. června na Roztylské náměstí. Nezáleží na tom zda je váš pes velký nebo kapesní, zda má výcvik nebo ne, zda je to čistokrevný krasavec a nebo oříšek. Určitě se pobavíte, a pokud ještě svého psa nemáte, možná, že právě tady potkáte přítele, který vás bude věrně milovat a který do vašeho života přinese radost.
Sousedská akce v rámci Farmářského trhu Spořilov se koná přesně rok po premiéře 2017, od 8 do 12:30h.
26.5. PRVNÍ DĚTSKÝ DEN NA TRHU
Už v sobotu 26.května na Roztylském náměstí pořádáme akci pro děti, pro které bude připraven hudební program, výtvarná dílnička, palačinky zdarma a další atrakce. Ale i rodiče a ostatní si tento den příjdou na své. Na Spořilov se sjede dosud nebývalé množství stánků a některé zde budou poprvé. Budete moci nakupovat , besedovat s přáteli a sousedy, ochutnávat nabízené produkty, popíjet a bavit se a děti svěřit asistentkám, které je zabaví. Doufáme, že potěšíme malé i velké.
21.4. – RAKOUSKÁ KUCHYNĚ NA SPOŘILOVĚ
Říká vám něco Tafelspitz nebo Kaiserschmarren? Že ne? Pak musíte brzy vyrazit na tour po Vídeňských restauracích a nebo v sobotu 21.4. přijít na Spořilov na náš farmářský trh. Jde o dvě slavná jídla našich jižních sousedů, které se spolu s několika dalšími budeme učit s panem šéfkuchařem Eichnerem přímo na trhu, tak abyste všechno viděli a mohli si uložit do své gastronomické paměti. A protože šlo o dvě zamilovaná jídla císaře Františka Josefa I. budete moci s nimi oslňovat svou rodinu, své příbuzné a přátele. U řeznictví a uzenářství s příhodným názvem Kaiser si budete moci nakoupit potřebné maso (hovězí květová špička, morkové kosti) a na trhu i všechny ostatní ingredience. Těšíme se na vás, nezapomeňte Roztylské náměstí 21. dubna 8-13h.
4.4. NA RAJSKÉ ZAHRADĚ – BYLINKOVÉ ZAHRÁDKY NA MÍRU
Rádi vám pomůžeme založit vaši domácí bylinkovou zahrádku. Aby byla krásná, praktická, vždy po ruce a pro radost. A hodila si i do malého bytu. DNES K DISPOZICI : rozmarýn – tymián – citronový tymián – rýmovník – medvědí česnek – šalvěj – majoránka – bazalka – petržel listová – petržel kudrnka – pažitka – libeček – kari (magi) – meduňka – máta – saturejka – levandule a další bylinky. Většinu bylinek nepěstujeme ze semínek, tudíž jsou trvalé.
NA RAJSKÉ ZAHRADĚ STARTUJEME VE STŘEDU 14. BŘEZNA 2018.
A bude veselo, bude hudba a plný trh prodejců. Spoustu z nich již znáte ale někteří k nám dosud nejezdili a budou se vám líbit J S řadou z nich se třeba domlouváme, že vám budou kromě obvyklého zboží budou nabízet teplé občerstvení (třeba Uzenářství Kaiserovi začne na trhu grilovat kuřata, Chorvati přivezou pleskavice s ajvarem, další prodejci Celý příspěvek →
I NA ČERNÉM MOSTĚ, KONVALINKA VYROSTE – KAŽDÝ PÁTEK OD 16.3.
(Hlavně si jí nepopleťte s medvědím česnekem, ten je totiž tuze zdravý, zatímco konvalinka ač hezká je jedovatá). I tady na cestě od konečné metra k obchodnímu centru vám každý pátek budeme nabízet zeleninu, ovoce, chléb a pečivo na různé způsoby, maso, uzeniny, med, králíky, slepice, na místě připravené laskominy, košíky, pantofle a mnoho dalšího. Nabídneme vám i nové Celý příspěvek →
NOVÁ SPOŘILOVSKÁ SEZÓNA ZAČÍNÁ 17.BŘEZNA 2018
Vážení a milí návštěvníci trhů na Roztylském náměstí, bezpochyby si vzpomínáte, že loňské trhy jsme ukončili 16.12. veselou ochutnávkou selečí šunky, neboť jsme pro vás dostali od rodinného statku Pochvalov (Šprincovi) vyuzené prasátko, které jsme ohřáli na grilu a spousta z vás si na něm skvěle pochutnala. I v letošní sezóně, která začne 17. března pro vás chystáme celou řadu akcí, které vás doufáme potěší a pobaví. A budeme mít i novinky. Celý příspěvek →
Povedlo se to :-)
Konečně bylo krásně. Spořilovská sobota jako vymalovaná. A tenhle pán, Eda Marek slavil narozeniny. Chodí na každý trh. Dojde, nakoupí si, odnese nákup domů a uvaří si oběd. Říkáte normálka. Ale pan Marek oslavil právě 100 let. BLAHOPŘEJEME !!!
Spořilovská kuřátka
V letáku JARO A LÉTO na farmářských trzích, kterých jsme po Spořilově rozeslali 4000 a vy jste je měli najít už před týdnem ve svých schránkách, jsme k první letošní akci (sobota 25.3.) poznamenali toto … Jste připraveni společně oslavit jaro? Budeme si dávat vajíčka na všechny způsoby a pozorovat a malovat kuřátka. Schválně jestli jsou žlutá 🙂 Děti s sebou a bude hrát hudba. Hmm, po šíleném startu trhů 18.3. jsme sami zvědavi co z toho se opravdu povede. (Start byl děsný protože počasí bylo děsné a střídal se déšť, s poryvy větru, tak, že všechno lítalo, spadlo nám Celý příspěvek →
Jdeme do toho, jaro začíná!
Milí přátelé farmářských trhů,
je to tady! Tento týden začínáme. Jak jsme slíbili, ve středu 15. března startuje Rajská zahrada, v pátek 17.3. začínáme na Černém Mostě a v sobotu 18.3. spustíme první trhy na Spořilově.
PF 2017
Do roku 2017 přejeme všem prodejcům i návštěvníkům našich farmářských trhů hodně zdraví, radosti a životní pohody.
JARO 2016 NA SPOŘILOVĚ
Srdečně zveme všechny Spořilováky, ale i další milovníky sborového zpěvu z Prahy, aby v sobotu 16. dubna přišli na Roztylské náměstí, kde se od půl jedenácté uskuteční koncert velkého pěveckého sboru Stadtsingechor Döbeln e.V. z Německa. Více než 40 členů výtečného sboru ze Saska, který má již 50-ti letou historii, tady, uprostřed farmářského trhu, zazpívá díla klasiků, ale i madrigaly, lidové písně a spirituály. Očekáváme, že půjde o nevšední zážitek, který byste si neměli nechat ujít.
/FARMÁŘSKÉ TRHY SPOŘILOV, Roztylské náměstí, Praha 4, každou SOBOTU 8-13h./
HURRÁ, JEDEME NA PRÁZDNINY !
Už zítra, v sobotu 27. června 2015, na Spořilově, DĚTSKÝ DEN. PRO DĚTI: divadelní představení Míši Dolinové – pohádka o zdravém životním stylu „Křoupat zdravě, dá se hravě“ // Skákací hrad // třešně // jahody // ředkvičky // kedlubny // mošty // a mnoho dalšího. Úkol pro rodiče a babičky: VZÍT DĚTI NA SPOŘILOVSKÝ TRH !!!!
JAHODOVÝ SPOŘILOV PODRUHÉ.
Minulý týden jsme si na SPOŘILOVSKÉM TRHU jahod opravdu užili. Jednak jsme je ochutnávali v podobě koktejlů, palačinek, jahodového piva a další nabídky cateringu, jednak jsme je nakupovali po košíčcích a vaničkách (v objemu několika metráků) na doma. Ale jahod není nikdy dost. V sobotu 20.6. pokračujeme a společně s neziskovkou SLOOW FOOD se budeme bavit o jahodách opět.
Jednak se s odborníky, jako národ zahrádkářů, budeme bavit o různých odrůdách a o všem co s jahodami souvisí, jednak budeme ochutnávat odlehčovací detoxikační pokrmy z ovoce a zeleniny (menu pro dobrou náladu) a jednak vyhodnotíme soutěž o nejzajímavější pokrm z jahod, které jste vy mezitím připravili a přinesete je ostatním k ochutnání.
Jahody si na trhu budete moci pochopitelně opět nakoupit a my vám slibujeme, že ochutnáte mj. jahodový koláč a studenou jahodovou polévku. Těšíme se na Vás.
SICÍLIE V PRAZE
Na farmářských trzích čas od času představujeme zajímavé zemědělské a potravinářské produkty ze zemí EU. Mezi takové vyhlášené produkty patří kupříkladu francouzská vína a sýry, řecké olivy a olivové oleje, švýcarské, německé a francouzské sýry a mnoho dalších. K těm, které jsme dosud na našich trzích neměli možnost potkat patří kvalitní zelenina a ovoce ze Sicílie.
Sicílie, která je největším ostrovem ve středozemním moři a je autonomní oblastí Itálie, je vyhlášená svou pozoruhodnou kuchyní, ve které se s italskými těstovinami a sýry, originálně snoubí zdejší olivové oleje, sicilské citrony, pistácie, mandle, bylinky a zejména mořské ryby. Historicky zde vznikla zajímavá kultura, která se promítá do svébytné gastronomie s příměsemi kuchyní francouzské a africké. Prodejní prezentaci nejzajímavějších sicilských potravin, zejména zeleniny, jsme pro vás připravili s přímým dovozcem SudEst již na tento pátek 19.6. na Černém Mostě a v sobotu 20.6. na trhu na Spořilově. V nabídce bude sezónní zboží – žluté a oranžové melouny, fazolové lusky, tři druhy rajčat, fenykl, citróny, lilky, cukety, papriky. Dále pak nakládaná sušená rajčata, artyčoky, sicílske pesto atd. Vše je samozřejmě bez konzervantů, barviv a jiných chemických přísad. Přijďte se podívat a ochutnat.
JAHODOVÝ DEN NA SPOŘILOVĚ
Jahody jsou prvním skutečným plodem léta. Jsou krásné, zdravé, voňavé a vzbuzují v nás touhu. Mají množství vitamínu C, chrání naše cévy a buňky, slouží jako všechny jarní a ranně letní plodiny k pročištění našeho zažívacího traktu, podávají pomocnou ruku naší artróze, revmatismu, chudokrevnosti a též chorobám jaterním. Jahody obsahují minerály a antioxidanty, díky kterým se zpomalí naše stárnutí a obsahují spoustu organických kyselin jako je kyselina jablečná, citronová, chininová, šťavelová, salicylová či ellagová, a je skutečně s podivem že nemají svou vlastní kyselinu jahodovou. Je v nich též hodně vlákniny což je předurčuje k výrobě marmelád a džemů a naše střeva nutí k dobrému výkonu. Jahody mají málo kalorií (sláva), bělí pihy a skvrny na kůži a pleti dodávají zdravé zabarvení. Velice podporují růst vlasů a zlepšují stav pokožky. Jahody dokonce předcházejí šedému zákalu a bělí zuby. A pozor jsou symbolem lásky a flirtování a zřejmě i výkonným afrodisiakem. Ve známém Shakespearově Othellovi, dokonce žárlivý Maur svou manželku uškrtil po té kdy její šáteček s vyšívanými jahodami našel u jiného což bylo nespravedlivé, ale Desdemona díky tomu vstoupila jako oběť žárlivce do historie.
Ptáte se proč tenhle úvod? Chmm. Je důležitý, protože po dvě příští soboty se stanou jahody ústředním tématem našich farmářských trhů na Spořilově. Tuto sobotu 13. června budeme s restaurací Eureka zkoušet jahody jako předkrm i hlavní chod na mnoho způsobů. Budeme mít jahodové carpaccio se zeleným pepřem, ochutnáme palačinky s jahodami a šlehačkou, dáme jahodové knedlíky s tvarohem a rozpuštěným máslem, dopřejeme si vanilkovou zmrzlinu s horkými jahodami a šlehačkou, čerstvé jahody s mascarpone a šlehačkou a zapijeme to buď neskutečně božským mléčným koktejlem z jahůdek a nebo dokonce belgickým jahodovým pivem (pro ty obzvláště zatvrzelé co bez piva nedají ani ovoce). A hned další sobotu 20.června budeme se Slow Foodem prakticky dobrůtky z jahod na místě připravovat, učit se jak správně zavařovat a vyrábět džemy (k tomu ještě napíšeme samostatně). Po obě soboty budeme ochutnávat růžová chlazená vína a lehce šumivá bílá vína s jahůdkou in. Prostě jahody budeme od této soboty jíst, rozpouštět na patře i jazyku, papat i požírat, a taky je kupovat a cvičit se v přípravě jídel z nich. Tuto sobotu nezapomeňte vzít sebou děti, protože díky NEXT REALITY GROUP budeme mít v areálu kromě fontány i skákací hrad (ještě to zopakujeme 27. června, kdy bude na trhu Dětský den – a snad tu bude poprvé i maňáskové divadlo – opět napíšeme podrobněji).
Takže v jahodovém poblouznění se uvidíme již tuto sobotu kdy nám bude hrát jazz a s ním živě zpívat úžasná Aneta Kováčová. Přijďte, pozvěte sousedy a přátele, vybavte se prázdnými košíčky, které vyměníte za plné jahod a hlavně modleme se aby vyšlo počasí. Těšíme se na Vás.
PS: Američtí vědci spolu s vědci z Thajska (což je samo o sobě bizarní) zjistili, že jahody jsou v kombinaci s alkoholem ještě zdravější než samotné 🙂 A protože na trhu alkohol nesmíme (dle vyhlášky Magistrátu jen do 15%), tak vám na doma posíláme recept na jahodovou margaritu.
Použité ingredience:
4 cl tequily | 2 cl jahodového likéru | 1,5 cl limetkové nebo citronové šťávy | 4 ks jahody | sůl | led | máta nebo meduňka
Postup přípravy receptu Jahodová margarita:
Na okraji koktejlové sklenky vytvoříme slanou krustu a to tak, že okraj sklenice obkroužíme dílkem citronu nebo limetky a navlhčenou část obtiskneme v soli na talíři. Jahody omyjeme a osušíme, polovinu si necháme na ozdobu, zbytek prolisujeme přes sítko do mixéru, nebo nakrájíme na kousky, přidáme tequilu, likér, citrusovou šťávu a nakonec led. Chvíli mixujeme až vznikne z ledu tříšť cca 20 vteřin a opatrně přelijeme do připravené sklenice, nesmíme porušit krustu na okraji sklenice. Jahodovou margaritu ozdobíme jahodami a mátou nebo meduňkou.
NA ROZTYLSKÉM NÁMĚSTÍ PROBĚHNE SVÁTEK KULINÁŘŮ
Gurmeti i gurmáni, začátečníci i zkušení hobby kuchaři, zkrátka všichni milovníci poctivé domácí stravy, si oblíbili neformální setkávání na komunitním pražském trhu na Roztylském náměstí. V rámci celosvětového hnutí Restaurant Day zde v sobotu 16. května proběhne spontánní festival domácího vaření. Stánek hnutí Slow Food poskytne zázemí dobrovolným účastníkům, kteří se odváží pohostit sousedy vlastnoručně připravenou dobrotou.
Po úspěšné loňské podzimní premiéře je také květnová Hostina z našich hrnců, pořádaná organizací Slow Food® Prague věnována vzájemnému sousedskému ochutnávání domácích jídel a sdílení receptů. Zvláštní pozornosti se bude těšit soutěž o NEJLEPŠÍ JARNÍ SPOŘILOVSKOU NÁDIVKU 2015!
Odborná porota labužníků Slow Food ®Prague vyhodnotí Vámi vlastnoručně vyrobené vzorky a rozhodne, který z kulinářů si odnese věcnou odměnu. Vítězný recept zveřejníme na stránkách časopisu Tučňák.
SLOW FOOD
Slow Food® Prague je pražská pobočka světové organizace, působící ve 150 zemích, vytváří se svými 100.000 členy protipól globální subkultuře fastfoodů. Jak? Propagováním poctivě vařeného jídla bez chemických dochucovadel, dle místních tradic s převážným použitím místních sezonních plodin vypěstovaných s ohledem na životní prostředí.
Restaurant Day:
21. května 2011 uspořádali v Helsinkách místní foodies první Restaurant Day. Cílem bylo přinést do ulic kvalitní domácí jídlo a připomenout si princip komunitního života. Jednodenní festival improvizovaných restaurací se ve Finsku setkal s obrovským úspěchem a svůj triumf završil získáním prestižních ocenění, například Finland Prize od finského Ministerstva školství a kultury (2011) nebo Finnish Travel Award 2014, kterou uděluje Severský veletrh cestovního ruchu. Dějištěm prvního pražského Restaurant Day se 18. května 2013 stala také Praha a Česká republika se tím zařadila do třicítky zemí světa, kde ojedinělý kulinární festival čtyřikrát ročně probíhá. Jednodenní restaurace vznikají živelně zcela dle fantazie dobrovolných účastníků
DÉŠŤ JE PRO FARMÁŘE SPÁSOU I NEPŘÍTELEM
Déšť nám obyčejným obyvatelům města často zkazí náladu. Řešíme to pláštěnkou a deštníkem a pokud neleje celý týden, vlastně nám pláč nebes kromě vlhkosti nepřináší žádné nepřekonatelné problémy. Pro farmářské trhy je to ovšem už mnohem větší malér, protože většinu zboží je třeba uchránit před počasím a v deštích či vedrech na omdlení mají chuť nakupovat jen sportovci a masochisti. Zažili jsme na trzích už téměř všechny existující druhy dešťových přeháněk, vytrvalých deštů, dešťů se sněhem, dešťů kolových i dešťů vodorovných. Museli jsme se vyrovnávat s úpornými vedry, mrazem, prožili jsme nádherná svěží rána i drsné bouře, kdy střechy stánků létaly jako rogalo. Nejvíc ambivaletní pocity z výkyvů počasí mají sami zemědělci. Když prší mají radost, že končí sucho, ale současně vědí, že na trhu budou problémy. Vrchol byl letos v dubnu, kdy se počasí měnilo každých 5 minut, a nebýt dobré předpovědi nevěděli bychom, že se musíme hned ráno přivázat ke všemu pevně zakotvenému v zemi. Naštěstí máme norský předpovědní server YR, kterým se řídí skoro všichni organizátoři outdorových akcí v Česku. Kvalita norských předpovědí je totiž opravdu vysoká a to nejen pro velká území ale i pro velmi konkrétní lokality. Na YR najdete naštěstí konkrétní předpověď pro naše trhy na Rajské zahradě, Černém Mostě i na Spořilově. Schválně si to vyzkoušejte. A když nastavíte hodinový přehled (hour by hour), vygenerují vám graf ve kterém je teplota, vlhkost a déšť, oblačnost i tlak. Asi to bude o opravdu velkých penězích za počítačový systém, který dokáže modelovat místní počasí na celé zeměkouli. A tak Norům pěkně děkujeme. Že obrovské peníze, které vydělali na naftě a zemním plynu vrazili do infrastruktury své země, že mají dokonalé silnice, v zimě perfektně ošetřované, že mají dlouhé tunely ve kterých jde mobil, že staví v meandrech řek amfiteátry, kde mohou lidé sledovat jak lososi táhnou, že mají nádhernou nepoškozenou přírodu a že jsou přátelští k celému světu. I to si můžete vyzkoušet. Zajeďte si k nim. Bydlet nemusíte v drahých hotelech, ale třeba v malých chatičkách, kterým se říká hytte a kde si můžete i vařit. Jenom nezapomeňte, že na dvě věci jsou v Norsku opravdu citliví. Na to když se nechováte k přírodě přátelsky a když nerespektujete jejich soukromí. (No a na našich trzích můžete ochutnat norského lososa a občas i úžasný hnědý sýr Brunost s karamelem :-).
SPOŘILOVSKÉ AKCE V KVĚTNU
V sobotu 9. května na trhu oslavíme Den vítězství a ukončení 2.světové války. Přijede Jeep se zástavami, bude hrát country kapela PORTRAIT a společně s restaurací EUREKA budeme pojídat ruské pelmeně s máslem současně s americkými Apple pies (jablkovými koláči), a taky boršč a hamburgery. Bude káva, bude pivo a víno, a budeme se modlit, aby vyšlo počasí. Snad nám na Roztylském náměstí, na louce pod trhem, spustí i novou fontánu i když světelné efekty vyniknou až v noci.
V sobotu 16. května ve spolupráci s neziskovkou SloowFood zopakujeme Hostinu z našich hrnců a budeme oslavovat naší domácí kuchyni a naše rodinné recepty, protože svým sousedům, známým i neznámým na trhu, každý podle své chuti a iniciativy, můžeme navařit svá oblíbená jídla a rozdělit se o recept. A co si navaříme, to si taky na Roztylském náměstí sníme. Už se na to těšíme 🙂